Miért érdemes ismerned a HTML és a CSS alapjait?

„Miért érdemes ismerned a HTML és a CSS alapjait?” – merül fel a kérdés a cikk címében. De egyáltalán szüksége van-e minden weboldal tulajdonosnak arra, hogy ismerje a HTML és a CSS alapjait? Ebben a cikkben erre a kérdésre keressük a választ.

Kiknek kell ismerniük a webprogramozás alapjait?

Ha nem foglalkozol weboldalakkal vagy még sosem csináltál, üzemeltettél weboldalt, akkor könnyen jöhet a kérdésre a válasz, hogy ,”hát a webprogramozóknak”, amely részben igaz is, hiszen kinek másnak kellene értenie hozzá, mint annak, aki ebből él.

Azonban, ha kicsit jobban a dolgok mögé nézünk, akkor könnyen beláthatjuk, hogy mindenkinek érdemes elsajátítani a webfejlesztés alapjait, aki weboldalakkal foglalkozik. Legyen szó akár csak üzemeltetésről, hiszen lehet, hogy megbízunk valakit a weboldal elkészítésével, aki tökéletesen elkészíti nekünk, de biztos, hogy az idő elteltével lesznek kisebb dolgok, amelyeket szeretnénk módosítani, például, hogy más színű legyen egy gomb. Lehet ilyenkor is a webfejlesztőnket zaklatni, de ez számára egy annyira kicsi és nevetségesen egyszerű feladat lesz, hogy nem nagyon fog majd örülni neki. Arról nem is beszélve, hogy ezt a 30 másodperces feladatot feltehetőleg nem ingyen fogja elvégezni.

Az ilyen egyszerű és gyorsan elvégezhető feladatokat mi is eltudjuk végezni, ha megismerkedünk pár webnyelv alapjaival.

Milyen webnyelvekkel ismerkedjek meg?

Bár a cím már lespoilerezte, de elsősorban a HTML és a CSS alapjait érdemes elsajátítanod. Hogy miért? Azért mert ez a két legegyszerűbb és a weboldalak szerves részét képező nyelv. A HTML segítségével weboldal elemeket hozhatsz létre (például gombot, képeket szúrhatsz be), míg a CSS-el a létrehozott elemeket formázhatod (például a gomb méretét, színét).

Mind a két nyelv olyan, hogy nagyon egyszerűen megérthető és nagyon könnyen elsajátítható, szóval kis önszorgalommal rövid időn belül el lehet jutni arra a szintre, amely már tökéletesen elég egy weboldal üzemeltetéshez.

CMS esetében is érdemes ezeket a nyelveket megtanulni?

A válasz természetesen igen, hiszen például a WordPress is biztosít lehetőséget arra, hogy CSS sorokat fűzzünk a weboldalunkhoz, és ezt a webfejlesztők ki is szokták használni. A CSS kódot a WordPress admin felületéről hozzáadhatjuk a weboldalunkhoz, azonban ha a weboldal felépítését szeretnénk módosítani HTML kóddal, például kivenni a láblécet, akkor bele kell túrnunk a sablonunk fájljaiba. Ez sem lehetetlen, de ehhez már kicsit jobban meg kell ismerkednünk a WordPress hátterével és működésével. Ha megtanuljuk, hogy hogyan épül fel a WordPress mappaszerkezete és azt, hogy mi hol található, akkor könnyen módosítani tudjuk a HTML fájlokat, és ezáltal a weboldalon megjelenő elemeket is.

Elég a HTML és a CSS?

Alapvető dolgok módosítására tökéletesen elég a HTML és a CSS ismerete, például gombok, szövegek, képek méretének, színének, keretezésének módosítására. Azonban, ha még mélyebben szeretnénk belemerülni a módosításokba, akkor érdemes megismerkednünk a JavaScript-tel és a PHP-vel is. Ezek elsajátítása már nem lesz olyan egyszerű, mint a HTML-é és a CSS-é, de ha komplexebb dolgokat szeretnénk módosítani, akkor érdemes ezekkel a nyelvekkel is megismerkednünk. Viszont ezek használatával már sokkal nagyobb károkat tudunk okozni, mint az előbb említettetekkel. Míg a HTML és a CSS nyelv nem képes, addig a JavaScript-tel és a PHP-val akár az egész oldalt is megbéníthatjuk, így az ilyen feladatokat már érdemesebb valódi webfejlesztőkre bízni.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük