Hőszigetelés házilag

Köztudott, hogy a jó szigetelés számos szempontból előnyös: megtakarítás az energiaszámlákon, nagyobb komfortérzet a lakásban, a nedvesség megszűnése. Emiatt néhányan azon tűnődnek, hogyan javíthatnának az otthonuk helyzetén a lehető legalacsonyabb költséggel és a lehető legkisebb kényelmetlenséggel.

De vajon megvalósítható-e, hogy saját magunk csináljuk? Az ágazat szakmai szemszögéből nézve, találkozunk olyan esetekkel, amikor a teljes és tartós megoldás helyett foltokat alkalmaznak. Mit kell tennünk? Az Ecoisola megosztotta velünk a tippjeit.

A hőszigetelés lépései

Határozzuk meg a ház azon részeit, amelyeket szigetelni kell. Akár van szakember, akár nincs, tudnunk kell, honnan szökik el a hőmérséklet. Ez tűnik a legegyszerűbb dolognak, de néha a szigetelés hiánya alig észrevehető, csak azt érezzük, hogy nem marad meg a meleg.

Ezután tudnunk kell, hogy az mi esetünkben milyen szigetelés ajánlott. Vannak térbeli különbségek a kamrákban? A mennyezetet vagy a falat akarjuk szigetelni? Tudjuk, hogy mennyi szigetelésre van szükség? A választott szigetelés egyenletesen oszlik el a teljes felületen? Sok házi készítésű hőszigetelő létezik, de sok hozzájuk kapcsolódó kérdés is. Biztos, hogy a megfelelőt választottuk? Egy szakember nem találgatja, hogy mi lehet az, hanem ellenőrzi.

És akkor itt az ideje, hogy alkalmazzuk a tanultakat. Hogyan fogjuk csinálni? Rendelkezünk a szükséges gépekkel? A profi szigetelő cégeknél minden megvan, amire szükség van ahhoz, hogy a házat jól szigeteljék, akár egy nap alatt is! Lehet, hogy ez fontos erőforrás-felhasználásnak tűnik, de ezek azok, amelyek biztosítják a végleges megoldást.

Gyors megoldás a problémára

Nem minden hátrányos, ha az otthoni hőszigetelés mellett döntünk. Vannak más megoldások is, amelyek segítenek a szigetelésében. Olyan megoldások, amelyek – bár nem jelentenek végleges alternatívát – segítenek a lehető legjobban kihasználni az energiát, és a lehető legkevesebbet pazarolni. Ezek a következők:

Szigetelő függönyök: cseréljük le szövetfüggönyöket poliészter függönyökre, amelyek hő- és hangszigetelőként működnek. Bizonyos mértékig védőgátként szolgálnak az ablakok és az üvegek számára.

Üvegfüggönyök: a nyitott térből félig zárt vagy zárt térré válik. De vigyázzunk, a beszereléshez szakemberre is szükség lehet.

Szigetelőlemezek: Ha szigetelni szeretnénk a tetőt vagy a padlást, akkor parafatáblát szerelhetünk fel a szigetelés javítása érdekében. Vannak alumíniumfóliatekercsek is. Itt nagyon fontos ismerni a jelenlegi tetőszerkezetet, hogy lássuk annak életképességét, és alkalmazkodni tudjunk az alakjához és a jellemzőihez, hogy ezek az anyagok el tudják látni a feladatukat.

Kétoldalas szigetelőszalagok ajtókhoz és ablakokhoz: egy másik megoldás az otthoni hőszigeteléshez. Ezeknek a szalagoknak a felszerelése jobban lezárja az ajtókat, és megakadályozza a huzatot, ami minden otthon egyik leggyengébb pontja.

Hőfesték: ha festeni akarunk, válasszunk hőfestéket. 3-4 rétegre lesz szüksége, hogy segítsen megtörni a hőhidakat a belső és a külső felület között, de különösen hasznos lesz a leghidegebb falakon.

Purhab: Közismert és jó tulajdonságokkal rendelkező hőszigetelő anyag, melyet a purmester.hu fújható formában, purhab szigetelésként is alkalmazza.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük