Hogyan segíthetek a kutyám szeparációs szorongásán?

Végre! Lassan elérkezünk ahhoz a ponthoz, amikor remélhetőleg sokan közülünk elkezdhetnek visszatérni a munkához. A gyerekei valószínűleg el vannak ragadtatva, hogy nem lesz többé a közelben, hogy nyaggassa őket – de mi a helyzet a kutyáival? Az elmúlt hónapokban elkényeztettük őket, és kétségtelen, hogy hozzászoktak a sok extra figyelemhez. De most mi lesz?

Sajnos, ez a forgatókönyv tökéletes előfeltétele a szeparációs szorongásnak. Annyira hozzászoktak ahhoz, hogy körülötted vannak, hogy most hiányozni fogsz nekik, és vágyakozni fognak utánad. Sok kutya a frusztráció és a szorongás hatására viselkedéssel reagál – rombolóvá válik, esetleg elkezd túlzottan ugatni, és hogy visszavágjon neked, esetleg „ajándékokat” kezd el hagyni neked a házban, hogy kifejezze nemtetszését.

Ennek megelőzésén úgy tudsz dolgozni, ha elkezded módosítani a rutinodat, és lassan elkezded visszatartani a többlet figyelmed egy részét, amit valószínűleg eddig is adtál. Még ha otthon is vagy, ne hagyd, hogy a kutyád monopolizálja az idődet. A játékválasztást is érdemes átgondolnia:

  1. Keressen olyan játékokat, amelyek önjutalmazóak, azaz a játék adja a megerősítést – nem ön.
  2. Enyhítse a szorongást interaktív játékokkal – a labdával, a kötélhúzással és a frizbivel.
  3. Tegye a kutyát ülő vagy fekvő helyzetbe, és 15 percenként hagyja el a szobát egy-egy percre, és ne hagyja, hogy kövesse Önt, mivel fontos, hogy helyreálljon a kényelem az egyedüllétben. Hogy ez számára ízletesebb legyen, hagyj neki egy biztonságos rágóeszközt, keménygumit vagy gumicsontot, hogy lefoglalja magát. 

Amint visszaáll a normál munkarendje, fontos, hogy a jövés-menést visszavegye. Íme néhány tipp, hogyan tegye ezt:

  1. Amikor munkába indulsz, győződj meg róla, hogy a táskád, hátizsákod, aktatáskád stb. már a kocsiban van, add oda a kutyádnak azt a hosszú hatású játékszert vagy jutalomfalatot egy másik szobában, majd csendben sétálj ki az ajtón.
  2. Ha a kutyája nagyon reagál arra, ami odakint történik (más kutyák, postás vagy kézbesítő stb.), próbálja meg távol tartani az adott helyiségtől, vagy tartsa lehúzva a redőnyöket vagy az ablakokat.
  3. Az is bölcs dolog lenne, ha az interaktív játékokat eltüntetné a látóteréből, hogy ne lássa őket, és ne kezdjen el gondolkodni rajtad.
  4. Amikor hazaérkezik a munkanap végén, próbáljon meg mindent megtenni, hogy ne őrüljön meg az izgalomtól, amikor meglátja őt! Minél nagyobb ügyet csinálsz a hazatérésedből, annál jobban fogsz neki hiányozni, és izgatottan fogja várni a visszatérésedet.

Az egyik módja annak, hogy minimalizáljuk a kutya szorongását és pusztító viselkedését, amikor egyedül van, ha mindent megteszünk azért, hogy kifárasszuk, mielőtt elmegyünk. Érdemes növelni a mozgásra szánt idejét azzal, hogy elviszed kocogni, a parkba apportírozni, vagy – ha van ilyened, és ő élvezi – hagyod, hogy a medencében játsszon. Én úgy játszom a labradorommal, hogy 15-20 percig a medencébe dobálom a teniszlabdát, és máris kész órákig hűsölni.

Nagyszerű módja annak, hogy megbizonyosodjon arról, hogy kutyája megfelelő mennyiségű mozgást végez, ha aktivitásfigyelőt használ – az én kedvencem nyilvánvalóan a Dogledesign nyakörv, amely nem csak az aktivitást számszerűsíti a lépések nyomon követésével, hanem GPS-nyakörv is, ami minden állatbarát szülőnek nyugalmat ad, mert tudja, hogy figyelemmel tudja kísérni a kutyáját, valamint megtalálja, ha elveszne. A kutya aktivitásának nyomon követésével és elemzésével sokkal könnyebbé válik az edzésprogram sikerének értékelése. 

Remélhetőleg kutyája nem fog stresszt vagy szorongást tapasztalni, amikor visszatér a munkába, de ha mégis, kövesse ezeket a javaslatokat, hogy minimalizálja a hatásokat, és hogy a legjobb viselkedést tanúsítsa. Sok szerencsét!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük