7 szempont a vak kutya gondozására

A függetlenségüket nagyra értékelő emberek számára a vakság elkeserítő. A kutyák viszont szerencsések abban a tekintetben, hogy az emberek vállalják a felelősséget, mint állattartók. Sok mindent megtehetünk vak kutyánkért, hogy megkönnyítsük az életét.

Ha egy látáskárosodott vagy látássérült kutya örökbefogadásán gondolkodik, fontos, hogy megértse, hogyan kell majd megváltoznia és megváltoztatnia kedvence gondozását, valamint hogyan segíthet neki. A kutyák számos okból vakká válhatnak, többek között egészségügyi állapotuk vagy egyszerűen csak az öregség miatt. Ha kutyája látása valószínűleg nem áll helyre, állatorvosa is segíthet Önnek.

Ő adhat tippeket arra vonatkozóan, hogyan segíthet kutyájának alkalmazkodni az új érzékeléshez, és ellátja Önt azokkal az információkkal, amelyekkel megváltoztathatja életmódját, hogy megfelelően gondoskodhasson kutyájáról. Íme néhány dolog, amire érdemes gondolnia és tennie, hogy vak kutyája boldog és egészséges életet élhessen.

Hatékony kommunikáció

A vak háziállatok ismeretlen helyzetekben vagy idegenek és más állatok közelében is sebezhetőbbnek érezhetik magukat. Mivel a vak háziállatok könnyen megijednek, először beszéljen hozzájuk, mielőtt megérintené őket.

Különböző hangtechnikákkal segíthet kutyájának, hogy tudja, hol van, így segíthet vak kedvencének kompenzálni ebben a helyzetben is. A hangterápia nagyban segíthet kutyájának abban, hogy jól megismerje és megértse a környezetét.

Kifejleszthet bizonyos hangjelzéseket, hogy jobban eligazítsa őket olyan helyzetekben, mint például, ha idegen közeledik feléjük, vagy ha veszélyhez közelednek. Bizonyos parancsok és hangok hallása segíthet kutyájának megnyugodni szorongásos helyzetekben. Ez nagyban segíthet a látásvesztésükön.

Kiszámítható környezet kialakítása

Mivel a látását elvesztett vagy elveszítő kutya sebezhetőnek és szorongónak érezheti magát, fontos, hogy kialakítsunk számára egy napi rutint, valamint egy biztonságos, kényelmes otthoni környezetet. A sérülés kockázatát csökkenthetjük a lépcsők elzárásával és a bútorok éles sarkainak letakarásával.

Megfelelően rendezhetjük otthoni környezetét, például nem hagyhatunk munkaeszközöket, használati tárgyakat vagy gyermekjátékokat a ház közepén. Így eltávolíthatjuk a potenciális veszélyforrásokat otthonunk belsejéből.

Ha az étel- és víztartó tálkáikat ugyanazon a helyen tartják, és nem mozgatják őket túl sokat, az nagyban segíthet nekik. Háziállata idővel kialakítja a területe  mentális térképét, és megtanulhat biztonságosan közlekedni a lépcsőkön és más akadályokon át,  de a legjobb, ha óvatosak, mert egy sérülés megtörheti az önbizalmát.

A külső környezet jelentette veszélyek

Ha a kutyája vak, sokkal kiszolgáltatottabb a szembejövő forgalomnak vagy bármilyen veszélynek, mint például a gyalogút egyenetlenségében való megbotlás stb. Kövesse ugyanazt a rutint a kutyája számára, amikor sétálni viszi, hogy megszokja és megtapasztalja, és ne ütközzön semmibe.

Egy vakvezető hám, amelyen fel van írva, és az idegeneknek szól, hogy a kutyája vak, szintén segíthet a helyzeten. Vásárolhat vak kutya glóriát is. Ez egy kör alakú eszköz, amely a kutya fejére ül, és segíti a tájékozódást. Ha véletlenül nekimennek valaminek, például egy oszlopnak vagy tűzcsapnak, ezzel az eszközzel jobban megtanulnak tájékozódni. Idővel javulni fog az önbizalmuk, és magabiztosabban tudnak majd közlekedni anélkül, hogy megsérülnének.

Csengők és illatok

Bár fárasztónak hangozhat, fontos, hogy mindent megtegyünk azért, hogy látássérült kutyánknak a lehető legjobb életet biztosítsuk. A saját erőfeszítéseinkkel is segíthetünk az alkalmazkodásban a kutyánk mellett, aki szintén igyekszik beilleszkedni.

Ha otthon vagyunk, viselhetünk egy csengőt a csuklónkon vagy a lábunkon, hogy a kutyánk érzékelje, hol vagyunk. Tehetünk egy csepp illatos olajat az ajtóra, hogy kutyánk tudja, hol van otthon. A házban lévő többi állat is hasznát veheti a csengő használatának.

Védje kutyáját más állatoktól és háziállatoktól

Séta közben a más kutyákkal való interakció okozhat némi gondot kutyájának. Kutyája vakká válik a más kutyák által mutatott agresszív és megfélemlítő jelekre, ami aggasztó lehet, mert nem kívánt harcokat provokálhat… Mindig tartsa kutyáját biztonságban más háziállatoktól, és ha látja, hogy egy másik kutya közeledik, teremtsen elterelést, vagy váltson utat.

Különleges játékok és tevékenységek

Ki mondta, hogy a vak kutyák nem tudnak játszani? Mindig van kiút, mindenféle játék rendelkezésre áll, hogy kutyája gyakorolhasson és játszhasson a gazdival. Léteznek illatosított játékok, fütyülő és sípoló hangokkal ellátott labdák, amelyek segíthetnek kutyájának a játék közbeni tájékozódásban és a saját játékai megtalálásában.

Ezeknek a játékoknak olyan illatai is vannak, mint a levendula és a kamilla, amelyek segíthetnek megnyugtatni és destresszelni a kutyákat. Segítségükkel a látássérült kutya ugyanazokat a tevékenységeket végezheti, mint látása elvesztése előtt. A finomságok elrejtése és a megtalálásuk szintén jó tevékenység, amely érdekesebbé és eseménydúsabbá teheti kutyája mindennapi életét. Kísérletezzen a klikker-tréninggel és a formázással is, vagy használhat LickiMat tálakat.

Legyen türelmes

Bár a vak kutya gondozása több időt és erőfeszítést igényel, a végén megéri. A kutya ügyetlensége időnként összezavarhatja Önt, de ne feledje, hogy a kutya mindent megtesz az alkalmazkodás érdekében.

A legtöbb kutya gyorsan alkalmazkodik az új normához, és jól érzi magát a megszokott környezetben. A türelem és a szeretet nagyban hozzájárul ahhoz, hogy boldog és teljes életet éljenek, és ezek a különleges kutyusok megérik az erőfeszítést.

A szaglás és a hallás, még ha csak a fizikai érzékszerveket vesszük is figyelembe, nagyobb szerepet játszik abban, hogy a házi kutya hogyan érzékeli a világot. Ha segítjük és motiváljuk kutyánkat, hogy használja hallás- és szaglóérzékét, akkor lehetővé válik számára, hogy normális életet éljen.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük