A borreliosis kialakulása

A Lyme-kórt, más néven borreliosist egy spirális baktérium okozza. Ez a leggyakrabban diagnosztizált kullancs által terjesztett betegség. Bár a betegség már több, mint 100 éve ismert, Willy Burgdorfer csak 1982-ben fedezte fel, hogy a kullancsokban található baktériumok okozzák. Becslések szerint hazánkban évente több tízezer ember fertőződik meg ezzel a betegséggel.

Hogyan történik a fertőzés?

A jelenlegi tudományos ismeretek szerint a Lyme-kórral való fertőzés csak akkor lehetséges, ha egy fertőzött kullancs megcsíp. Nem kapható el a Lyme-kór olyan embertől, akinek ilyen fertőzése van. Tekintettel arra, hogy a borrelia a kullancs tápcsatornájában található, és csak a lakmározás végén öklendezi vissza a felesleges vérmennyiséget, amivel együtt sajnos a kórokozók is bekerülnek a sebbe, eltart egy ideig, amíg a baktériumok a kullancstól eljutnak a gazdához. A kullancs táplálkozásának megkezdése után órákig is eltarthat, míg a baktérium eléri a gazdaszervezet szöveteit. Ezért minél hamarabb távolítják el a kullancsot, annál kisebb a Lyme-fertőzés kockázata.

Mik a Lyme-fertőzés tünetei?

A Lyme-kórhoz kapcsolódó betegség leggyakrabban észlelt tünete az orvos számára a kullancs után kialakuló jellegzetes bőrpír, amely kiterjedt, kokárda alakú bőrpír formájában jelentkezik. Gyakran a kullancscsípés helyén alakul ki, de megjelenhet a test más részein is. Mivel a jellegzetes figyelmeztető elváltozás megjelenése akár 28 napig is eltarthat, fontos, hogy folyamatosan figyeljük azt a területet, ahol a kullancs megcsípett. A kullancscsípés utáni bőrpír azonban nem minden Lyme-kórban szenvedő betegnél jelentkezik – a fertőzöttek körülbelül 40-60 százalékát érinti.

A bőrelváltozáson kívül a Lyme-kór korai stádiumában általánosabb tünetek is megjelenhetnek, mint a fáradtság, szédülés, fejfájás, enyhe láz vagy nyirokcsomó-duzzanat. Az első stádiumot követően a Lyme-kór különféle egyéb szimptómái is megjelenhetnek, leggyakrabban arcidegbénulás formájában, ami az arc felének bénulásaként látható. Egyéb kevésbé gyakori tünetek a szapora szívdobogástól az ízületi gyulladáson át a súlyos agyhártyagyulladásig terjedhetnek. Tudtad, hogy már létezik Lyme-kór gyorsteszt is? Ha fennáll a gyanúja, hogy megfertőződtél, rendeld meg még ma a Carbon Medical webáruházból!

Figyelem! Ez a cikk nem számít orvosi tanácsnak, csupán szórakoztató tartalomnak minősül. Egészségügyi probléma esetén keresd fel orvosodat vagy a sürgősségi ellátást!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük