Mikor van szükség ügyvédre?

Bár úgy tűnik, hogy folyamatosan nőnek az ingatlanárak, azonban az ingatlanpiaci helyzet nem ennyire egyértelmű. Néha pang a piac, néha pedig úgy belendül, hogy szinte követhetetlen. A lakásépítési kedv sem látszik csitulni.

Támogatások

A Kormány széleskörűen támogatja a családok ingatlanvásárlási törekvéseit, érdemes ezekkel a lehetőségekkel tisztában lenni. Azonban az átlagember nincs tisztába az esetleges lehetőségekkel, ezért mindenképp érdemes ügyvédhez fordulni, és jogi tanácsadás során átbeszélni a lehetőségeket. Biztos, hogy hasznos információkhoz fogunk így jutni, nem kidobott pénz lesz a konzultáció ára.

A családvédelmi akcióterv mindenképp befolyásolja az itthoni ingatlanpiac alakulását, ezért érdemes tájékozódni, hogy milyen lehetőségeink vannak, milyen támogatásban, kedvezményekben részesülhetünk fiatal házasként, ha gyermekeket szeretnénk az ingatlanvásárláskor.

Mielőtt megkötjük az ingatlan adásvételi szerződést, tudnunk kell, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnünk, milyen kötelezettségeink lesznek, mik azok a határidők, melyeket tartanunk szükséges. Milyen összegű hitelekre lehetünk jogosultak.

A jogi tanácsadás során azt is megtudhatjuk, hogy milyen esetleges szankciókkal kell számolni, ha esetleg mégsem tudunk a feltételeknek megfelelni.

Az ügyvéd szerepe

Egy ingatlan adásvételi szerződés előkészítésénél, megkötésénél és a továbbiakban is az ügyvéd szerepe óriási. Nem is tudjuk, de nem is érdemes megkerülni. Nagyon fontos, hogy megfelelő ügyvédet tudjunk találni, aki megfelelő tanácsokkal tud minket ellátni, és kézben tudja tartani a jogügyletet.

Az ügyvéd az ingatlan adásvételi szerződés megkötésénél mindkét fél érdekeit képviseli, függetlenül attól, hogy épp az eladó vagy a vevő a megbízó. Hazánkban az az elfogadott gyakorlat, hogy a vevő kéri fel és fizeti az ügyvédet, azonban ettől el lehet térni, ez csupán megbeszélés kérdése. Egy ilyen szerződés megkötésénél az a cél, hogy mindkét fél érdekei érvényesülhessenek, senkinek ne keletkezzen kára a dologból.

Gyakori egyébként az is, hogy az eladónak is van ügyvédje, és a két ügyvéd együtt dolgozik a szerződésen a felek kölcsönös megelégedésére.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük