Miért olyan előnyös a káposzta fogyasztása + recept

Miért olyan előnyös a káposzta fogyasztása + recept

A káposzta egy tápanyagokban gazdag növény, melynek segítségével nagy mennyiségű C- és K-vitamint vihetünk be. Ezek a tápanyagok elsődlegesen fontosak a vérképzés és a csontok egészségéért, ahogy az immunrendszer működéséért is. Emellett elősegíti a jobb emésztést és csökkenti a szervezeten belüli gyulladásos folyamatok kialakulását.

Gyakori, hogy a káposztából levest készítünk, mivel a textúrája és íze kiválóan alkalmas erre. A következőkben szintén egy hasonló receptet ismerünk meg, mely jótékony hatásai miatt bármikor fogyasztható.

Istenien finom káposztaleves

Ehhez az istenien finom káposztaleveshez a következő dolgokra lesz szükségünk: 1 nagyobb vöröshagyma felkockázva, 3 gerezd darált fokhagyma, fél kg sovány darált marhahús, negyed kiló darált pulykahús, 1 csésze barna vadrizs, 1 közepes fej káposzta felaprítva, 2 csésze kockázott sárgarépa, 1 csésze kockázott zeller, 1 doboz kockázott paradicsomkonzerv, 1 doboz sűrített paradicsom, 6 csésze marhahúsleves, 3 csésze zöldségleves, 1 teáskanál paprika, 1 teáskanál kakukkfű, 1 babérlevél, só, bors és friss citromgerezdek.

Egy nagyobb edényben jól pirítsuk össze a hagymát és a kétféle húst. Keverjük hozzá a káposztát, a zellert és a sárgarépát, majd folyamatosan kevergetve, kb. 3 perc alatt kissé puhítsuk meg. Ekkor a citromgerezdek kivételével adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, majd alacsony lángon addig pároljuk, míg a vadrizs is el nem készült.

Ha szükséges, folyamatosan utána lehet tölteni vízzel, hogy az ételt ellepje a leves. Tálalás előtt vegyük ki a babérlevelet, majd forrón merjük ki tálakba, és a friss citromgerezdekből hintsük meg citromlével.

Érdemesebb nagyobb adagot csinálni belőle, mert nagyon ízletes, és gyorsan elfogy. A káposzta úgynevezett negatív kalóriás étel, ami azt jelenti, hogy több kalória kell a megemésztéséhez, mint amennyit a szervezet kinyer belőle. Emiatt kiváló fogyókúrák támogatására is. Ilyenkor azonban ne felejtsük el a húsok lepirítása után eltávolítani a felesleges zsírt, így értékes kalóriákat spórolhatunk meg!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük