Hogyan kezdjünk gyalogolni?

A gyaloglás épp olyan egészséges, mint a kocogás, vagy futás. Tulajdonképpen egyezik az élettani hatása a biciklizéssel, vagy úszással. Az interneten kiváló gyalogló programok találhatók, melyeket érdemes megfogadni. Az első lépés természetesen, hogy elhatározzuk mától egészségesebben fogunk élni, nem csak holnaptól, nem hétfőtől: hanem még ma. Nincs kifogás, nincs az hogy “még nem is vettem hozzá speciális nadrágot”. Eleinte nem is kell. Egy kényelmes edzőcipő az, ami a legfontosabb. A nadrág majd később lesz lényeges, mikor már minden nap megyünk, vagy csaknem minden nap, és sok-sok kilométert le tudunk gyalogolni egy nap.

De akkor hogyan gyalogoljunk?

De mégis, hogyan gyalogoljunk? Kezdésnek az is jó, ha letöltünk a telefonra egy lépés számlálót, és figyeljük, hogy mennyit gyalogolunk egy nap. Ezt igyekezzünk mindig túlszárnyalni, erre nagyon jó trükkök vannak, pl. parkoljunk messze a bejárattól, menjünk lépcsőn, ne lifttel. Ne felejtsünk betenni egyet az online rádiók közül a fülünkbe, mert ez is plusz erőt ad.

Amennyiben társasági ember vagy, keress egy gyalogló társat magadnak. Ez nem mindenkinél válik be, mert sokan inkább magunk szeretünk gyalogolni. Jó tipp, ha esetleg már régóta szeretnél egy kutyát, most vigyél haza egyet, és lesz egy állandó lelkes partnered.

Az a legjobb, ha eleinte heti háromszor megyünk ki 20-25 percre. Ha régen nem edzettünk, bőven elég ennyi, és mindig tartsuk szem előtt azt az egyszerű szabályt, hogy inkább lassú lépésenként haladjunk előre, mintsem mindjárt olyan célokat tűzzünk ki, ami nem megy még, és két-három nap múlva abbahagyjuk az edzést. Lssanként emeljük a napi mennyiséget, és inkább élvezzük a mozgást! Nem szabad türelmetlennek lenni, mert akkor a kudarc szinte borítékolható.

Mindig végezzünk egy kis bemelegítést, mielőtt elindulunk, 5-10 perc elég is, a pulzust sem rt ellenőrini edzés közben, és figyeljünk az egyenletes légvételekre. Mindig olyan helyen gyalogoljunk, ahol ne m járnak autók, de nem egyedül egy siktorban, legyen kivilágítva, ésha este megyünk, legyen velünk egy útitárs. Nagyon fogjuk élvezni, és minél jobban belejövünk, annál többet akarunk majd menni, míg egy napon észrevesszük, hogy életformánkká vált.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük