Évezredek óta küzdünk a kártevők ellen

Azt hihetnénk, hogy a kártevők elleni küzdelem újkeletű, pedig már évezredek óta küzdünk a rovarok, a rágcsálók és a többi, az életünket megkeserítő állatok ellen. A következő kis összefoglaló pont ezekről a küzdelmekről ad érdekes képet.

A szúnyogháló Kínából ered

A szúnyogháló és rovarháló, melynek elődje a luó, vagy más néven selyemháló története egészen a kínai Tang-dinasztiáig vezethető vissza, amit az akkori népviselet kiegészítőjeként és a fekvőhelyek fölé helyezett rovarhálóként használtak. Időszámításunk szerint 720-tól a selyemháló fokozatosan terjedt el Japánban, majd meghódította egész Európát.

Olaszországban a 11. században, hazánkban a 13. században már használtak szúnyoghálót, amit kezdetekben luxuscikként értékesítettek ablakokra vagy ruházati kiegészítőként. Mára felhasználási területe rendkívüli módon kibővült és mindenki számára könnyen megvásárolható a szúnyogcsípések és egyéb kellemetlen rovarok elleni védőeszköz, amely nélkülözhetetlen a háztartásban, a ház körül, a kertben, kempingezés és túrázás közben is.

Létezik növénytakaró- vagy kerti háló, amely a zöldségnövények, gyümölcsök, virágok védelmére szolgál a rovarok és madarak ellen, de mégis a legelterjedtebb és a legtöbb típussal rendelkező, ablakokra és ajtókra szerelhető tépőzáras, öntapadós, mágneses, rögzített keretes, nyitható, csúsztatható, rolós szúnyog- és rovarháló, amely környezetbarát és abszolút biztonságos megoldást kínál a szúnyogok és rovarok ellen.

Patkánycsapdát már a görögök is használtak

A patkány- vagy rágcsálócsapda legkorábbi említése egy ókori görög kiseposzban, a Békaegérharcban jelent meg. A mű időszámításunk előtt 5. századra datálható. A dokumentum egy fából készült csapdát említ, amely „egerek pusztítójaként” működik. Nem tudjuk pontosan, hogyan tervezték a történelem során a csapdákat, de valószínű fából készült doboz lehetett az alapja.

A tervezésben az igaz áttörés az a pont volt, amikor James Henry Atkinson 1898-ban súlyvezérelt futófelülettel felszerelt „Little Nipper” dizájnjával jelent meg a piacon. Hatékonyságát a tervezők máig nem tudták felülmúlni. Érdemes tehát a rövid idő alatt is túlszaporodó és betegségeket, kórokozókat hordozó rágcsálók ellen fellépni, és beszerezni a megfelelő patkánycsapda termékeket.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük