Tasak, genotherm vagy lefűzhető bugyi – bármelyik megnevezést is használjuk rá, egy biztos, ez az irodaszer egyik munkahelyről sem hiányozhat, mivel elengedhetetlen kelléke az iratrendezésnek és az archiválásnak.

A legtöbbünk azonban általában úgy választja ki ezt a kelléket, hogy felkapja az első csomagot, amit a papírboltban meglát – mondván, hogy mindegy, melyiket vásárolja meg, mert úgyis mindegyik ugyanolyan. Ez azonban egyáltalán nem igaz

Manapság már nem csupán lefűzésre alkalmas genotherm kapható

Számos egyéb típusai is léteznek. Ott vannak például a lefűzősáv nélküli, felül vagy az oldalán nyitott “bugyik” is, amelyek leginkább a bennük lévő dokumentumok védelmét szolgálják. Bármikor előfordulhat ugyanis az a kellemetlen szituáció, hogy munka közben elkortyolt pohár víz véletlenül kiborul, és az asztalon sorakozó dokumentumok valamelyikén landol.

Azt pedig még nem is említettük, hogy ezek a gyártáshoz felhasznált anyag és a méret tekintetében is eltérhetnek. Filmszerű matériából (40–50 micron vastagságú) és kemény műanyagból (180–200 micron vastagságú), valamint A4-es és A5-ös méretben is készülhetnek.

Sőt, manapság már vásárolhatunk színes genothermet is

Annak érdekében, hogy a gyártók elősegítsék a dokumentumok hatékony csoportosítását, megalkották a színes genothermeket is. Ezek az irodaszerek ugyanis nem csupán esztétikusak, de a segítségükkel nem fog majd hosszú másodperceket igénybe venni a szükséges iratok megtalálása, hanem egyből tudni fogjuk, hogy hova kell menni.

Ez a széles választék azonban megnehezítheti a dolgunkat a vásárlás során. Ezért most a cikk végén jöjjön néhány tipp azzal kapcsolatban, hogy mire érdemes odafigyelni a választásnál.

A mappa, amelybe kerülni fog

Az első és talán a legfontosabb szempont a választás során annak a mappának a kialakítása, amelybe majd a genotherm kerül. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy az egy gyűrűs vagy egy mondjuk egy tokos iratrendező.

Bár a legtöbb genothermet univerzális használatra tervezték, hogy az irattárolók többségébe belepasszoljon, de a lyukak elhelyezkedése egyes esetekben már problémás lehet. A választás során tehát mindenképpen oda kell figyelni arra, hogy az a tasak hosszabb vagy a rövidebb oldalán található-e.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük