Fontos tudnivalók és pozitívumok a gyémánt vágótárcsáról

Csempevágáskor gyakran nemcsak a csempevágó által megvalósítható egyenes hosszanti vágásokat kell ejteni a burkolatlapokon, hanem kisebb, aprólékosabb mozdulatokra is szükség van a hibátlan eredmény érdekében. A gyémánt vágókorong vagy vágótárcsa az az eszköz, amire ilyenkor szükség van. Rengeteg anyag, köztük üveg, fa, és többféle kőzet formázására, vágására alkalmas. A legkeményebb csempékkel is megbirkózik, és rendkívül jól jöhet a sarkok, élek, oszlopok formáraigazításánál, illetve az olyan hossztanti és keresztirányú vágásoknál, amelyeknél a csempevágó nem tud elég szabad mozgást biztosítani.

A típus kiválasztásánál fontos tudni, hogy minél vékonyabb a korong, annál precízebb és gyorsabb vágást végezhetünk, hiszen a felület nem reped meg, és kisebb valószínűséggel törnek le darabok, ezáltal csökken a balesetveszély is. A vékonyabb tárcsa használatával továbbá nem forgácsolódik annyira az anyag, és kevés az anyagveszteség. Kialakításának köszönhetően strapabíró és kopásálló, így garantáltan hosszútávú befektetés. Az acél test merevsége a stabilitást biztosítja, ami által vágás közben nem mozdul el egyik irányba sem.

Érdemes továbbá önhűtéssel rendelkező készüléket választani, a túlhevülés és a gyémántszemcsék kiüvegesedésének megelőzésével ugyanis növelhetjük a vágótárcsa élettartamát. Száraz és vizes vágáshoz is találunk megfelelő eszközt. A munka elkezdése előtt mindig tájékozódjunk a megfelelő hő-és porelvezetés biztosításának mikéntjéről, ahogy a vágási sebességről, mélységről és a kompatibilis anyagtípusokról is! A vágótárcsa általában többféle munkagépbe beilleszthető, a sarokcsiszolóval való használata például kifejezetten kényelmes, biztonságos és célravezető mind a szakemberek, mind az otthon barkácsolók körében. A burkalatlapok levágás után így azonnal könnyedén megmunkálásra is kerülhetnek.

Mivel a vágókorongok több méretben rendelhetőek, így a felvágni kívánt burkolatlapok méretarányaihoz tudjuk igazítani a készülékvásárlást.

A vágáskor védőfelszerelést minden körülmények között viseljünk!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük