Az óceán ma még mindig sok ismeretlent rejt

Földünk felszínének több, mint 70 százalékát víz fedi és ezeknek a vizeknek több, mint felét a Csendes-óceán képezi. Összesen három óceán található földünkön, de ez a legnagyobb és legmélyebb. Színes állat és növényvilágot rejt magában, rengeteg olyan fajt, amit még fel sem fedeztünk.

A világ legöregebb medencéje

A Csendes-óceán mélysége átlagosan 4300 méter és többnyire mélytengeri síkságból áll a tengerfenék. A világon ez a legöregebb tengeri medence, legidősebb sziklái akár 200 millió évesek is lehetnek. További érdekes tény, hogy a Csendes-óceánban több, mint 30000 sziget található, köztük van lakott és lakatlan is.

A tengerfenék bizonyos részei igencsak árkok által taglalt, leginkább a nyugati részen. Az árkok a tengerek, óceánok legmélyebb részei és jellemzően hosszú keskeny törések. Alapvetően úgy gondolnánk, hogy az ilyen árkok kietlenek és ridegek, ám ez korán sincs így. Az igaz, hogy a fény általában ide már nem tud lejutni és a hőmérséklet is nagyon alacsony, de tudósok bebizonyították, hogy nagyon színes és eleven élővilággal rendelkeznek.

Sajnos ezek a területek nagyon nehezen megfigyelhetőek és nagyon nehéz itt kutatásokat végezni, ennek is köszönhető, hogy nagyon keveset tudunk a mélytengeri élővilágról.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük