A sikeres párterápia alapja a megfelelő terapeuta megtalálása

Bár a legtöbb pár a kapcsolat kezdetén olyan, mint a mogyoróvaj és a zselé, sokszor azonban az idő múlásával olajjá és vízzé változnak, vagyis eltérő elvárásaik és elképzeléseik lesznek a kapcsolatukkal és a jövővel kapcsolatban.

Ilyen esetekben kétféle megoldás létezik: a páros tagjai a saját kezükbe veszik a dolgot, és megpróbálják maguk megoldani, vagy a párkapcsolati tanácsadás mellett döntenek. Az utóbbinak a sikeressége azonban nagyban függ attól, hogy sikerül-e megtalálni azt a szakembert, aki képes megteremteni az üléseken a problémák kezeléséhez szükség biztonság légkört.

A probléma viszont az, hogy a párterápia Budapest, Szeged, Győr és az ország egyéb nagyvárosainak területén rendkívül keresett, így terapeutában sincsen hiány, ami nagyban megnehezíti a keresést. Annak érdekében, hogy kicsit segítsünk, a mai cikkünkben felsorolunk néhány olyan jelet, ami arra utal, hogy sikerült megtalálni a tökéletes párkapcsolati tanácsadót.

Segít a párterápiával elérni kívánt célok letisztázásában

Ahhoz, hogy a párterápia sikeres legyen az egyik legfontosabb tényező, hogy mi és a partnerünk egyetértsünk az elérni kívánt célokban, legyen az például a jobb kommunikációs készségek elsajátítása vagy az intimitás javítása a kapcsolatunkban. A párterapeutának pedig az a dolga, hogy sikerüljön ebben a témában dűlőre jutnunk, ellenkező esetben ugyanis nehéz konkrét stratégiát kidolgozni, és a történéseket a megfelelő irányba terelni.

Biztonságot teremt

Mint, ahogy azt már fentebb is említettük, a párterápia során elengedhetetlen a biztonságos környezet ahhoz, hogy mi és partnerünk teljes mértékben képesek legyünk megnyílni. A párterapeutának pedig az a dolga, hogy ezt megteremtse azáltal, hogy nem ítélkezik felettünk, és meghallgat minket.

Hisz abban, hogy a kapcsolatok helyrehozhatók

Bár sajnos akadnak olyan esetek, amikor egy kapcsolatot már egyáltalán nem lehet megmenteni, de alapvetően az általunk választott párterapeutának hinnie kell abban, hogy még a legproblémásabb esetekre is létezik megoldás. Végül, de nem utolsó sorban jó problémamegoldó képességgel rendelkezik

Egy kihívásokkal küzdő pár gyakran nem látja a fától az erdőt, a választott terapeutának ezért képesnek kell lennie arra, hogy néhány működőképes megoldással közbelépjen, és megszüntesse a konfrontációt. 

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük