homok

A homok egészen varázslatos dolog

A homok egy nagyon általános és hétköznapi tárgy és senkinek nem kell bemutatni, az már viszont egészen varázslatos, hogy hogyan is keletkezik. Lehet, hogy láttunk már homokbányákat, ahol nagyüzemben termelik ki ezt a hétköznapi anyagot, ám ez még mindig nem magyarázat.

Kemény kőzetből alakul ki, a természetnek köszönhetően

Alapvetően a homok kemény kőzetekből alakul ki a természeti hatások következtében. A ciklikus hőmérséklet változásnak, azaz a nappalok melegének és az éjszaka hidegeinek váltakozása következtében a kőzetek megrepedeznek és felaprózódnak. A folyamatos hőmérséklet váltakozás meggyengíti a kőzet szerkezetét és hosszú idő alatt apró darabokra hullik. Ezt a jelenséget felgyorsíthatja a csapadék, illetve az erős széllökések.

A homokban nagyon gyakran előfordulnak különböző ásványok, leggyakrabban a kvarc, de akár előfordulhat nagyon kis mértékben gránit, vasérc és akár topáz is. Állítólag a sivatagban egy éjszakai séta közben, ami roppant veszélyes tud lenni, hallható a kőzetek töredezése halk pattogások formájában.

Legközelebb mikor a tengerparton járunk és a lábfejünket a forró homok mélyébe dugjuk, vagy mikor látunk egy kisgyereket a homokozóban játszani, jusson eszünkbe ez a néhány érdekes tény a kialakulásáról.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük