Mire jó egy iratrendező?

Ahogy idősödünk, és nő a család, egyre több irat, számla, jótállás halmozódik fel körülöttünk, amikkel valamit kezdenünk kell. Nem szabad hagyni, hogy betemessenek minket az irathegyek, és elszabaduljon a pokol, mert abból nehezen fogjuk kiverekedni magunkat. Célszerű azt a megoldást követni, hogy mindig mindent azonnal a helyére teszünk. Igen ám, de ehhez az szükséges, hogy már legyen valamilyen rendszerünk, egy sémánk, amit követni tudunk. Előzzük meg a papírok felhalmozódását.

Hogyan találjunk meg egy fontos papírt

Nincs annál bosszantóbb, mint amikor keresünk egy fontos iratot, jótállási jegyet, befizetetlen határidős csekket, és azt nem találjuk. Elkerülhetjük ezeket a problémákat, ha rendszerezzük iratainkat. Ehhez persze szükségünk van egy-két dologra. Az iratrendezők előnye, hogy segítségükkel könnyebb uralni a papírok feletti káoszt.

Jó pár irattartó papucsra, dossziéra, lefűző mappára, átlátszó fóliatasakra, színes öntapadós jelölőre, szövegkiemelőre, színes filctollakra lesz szükségünk, hogy megfelelően szortírozni, tárolni, jelölni tudjuk iratainkat, és így egy pillanat alatt megtaláljuk, amit keresünk.

Lyukasztót és tűzőgépet is szerezzünk be, mert vannak olyan papírok, amiket a könnyebben kezelhetőség miatt célszerű egymáshoz fogatni, illetve nem kell mindent külön genothermbe helyezni, egy gyorsfűző mappában is lefűzhetjük, kilyukasztás után.

Iratok rendszerezése

Az azonos iratokat mindig egy csoportba, azaz egy mappába, papucsba helyezzük, személyenként külön-külön lefűzve.

Tehát például gyűjtsük össze az összes születési, házassági, halotti anyakönyvi kivonatot, és családtagonként különítsük el. Ezt többféleképpen megoldhatjuk, használhatunk például elválasztó kartonokkal, de külön-külön „bugyi”-ba, genothermbe is pakolhatjuk.Ugyanígy járjunk el az orvosi papírokkal, leletekkel, oltási kartonokkal is. Vannak, akik a kórházi karszalagot és a varratokat is megőrzik.

Érdemes címkéket is használni. Ehhez érdemes különféle jelölőket vásárolni. A sokféle nagyságú színes papírlap segítségével színkódokat is kialakíthatunk. Más-más színű cetlivel jelölhetjük az egyes családtagokat. Mindenki kiválaszthatja a neki tetsző színt. Ezt a színkódolást a mappáknál is megtarthatjuk, azok is nagyon sokféle színárnyalatban kaphatók.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük